Skip to main content

Bola Sepak

Skandal FIFA-FAM: 'Kemungkinan peguam FAM akan kemuka hujahan teknikal'

Ikuti perkembangan sukan terkini di saluran WhatsApp Astro Arena

FAM LOGO

Susulan kemungkinan Persatuan Bolasepak Malaysia (FAM) akan membawa kes pemalsuan dokumen tujuh pemain warisan ke Mahkamah Timbang Tara Sukan (CAS), pakar perundangan sukan, Richard Wee, berpendapat badan induk bola sepak Malaysia itu berkemungkinan menggunakan hujahan teknikal di mahkamah nanti.

Perkara itu meskipun segala bukti ketika ini dilihat berat memihak kepada Persekutuan Bolasepak Antarabangsa (FIFA).

Advertisement

"Ini spekulasi saya, peguam FAM kemungkinan akan mengemukakan hujahan teknikal kepada CAS. Tafsiran hujahan Artikel 22 dan 7 mungkin akan dirujuk dan dihujahkan. Ini spekulasi saya.

"Apabila merujuk kepada CAS, lazimnya hujahan merujuk kepada teknikal," katanya.

Richard juga berpandagan ruang perlu diberikan kepada Jawatankuasa Siasatan Bebas yang diketuai Tun Md Raus Sharif, untuk melaksanakan kerja mereka, lebih-lebih lagi dengan munculnya dapatan baharu daripada FIFA.

"Saya pasti keputusan ini akan sampai ke Jawatankuasa Siasatan Bebas, mereka akan melihat dan biarkan mereka lakukan tugasan mereka." ujarnya.

 

Nike

Sepak Padu Dengan Nike

Diskaun 30% dan ke atas untuk kasut Nike. Masa terhad, cepat dapatkan sekarang!


Grab Sekarang

Must Watch Video