Pasukan gergasi Asia, Korea Selatan, gagal mengesahkan kemaraan ke pusingan kedua Piala Dunia 2026 apabila tewas 0-1 di tangan Afrika Selatan dalam aksi terakhir Kumpulan A di Stadium Monterrey sebentar tadi.
Berbekalkan tiga mata daripada dua perlawanan pertama, pasukan bimbingan Hong Myung-bo itu hanya memerlukan keputusan seri untuk mengesahkan kelayakan ke pusingan kedua memandangkan Afrika Selatan hanya memiliki satu mata.
Bagaimanapun, jarigan tunggal Thapelo Maseko pada minit ke-63 sudah cukup untuk memastikan kemaraan Bafana Bafana ke pusingan kalah mati selaku naib juara kumpulan.
Afrika Selatan akan mengiringi Mexico, yang menamatkan pusingan awal itu dengan rekod kemenangan bersih selepas menewaskan Czechia 2-0 dalam satu lagi perlawanan.
Korea Selatan pula perlu menunggu nasib berharap berada dalam kelompok lapan pasukan di tangga ketiga terbaik.