Skip to main content

Bola Sepak

FIFA tunda permohonan gantung bola sepak Israel

Ikuti perkembangan sukan terkini di saluran WhatsApp Astro Arena

fifa.jpg
Persekutuan Bolasepak Antarabangsa (FIFA) menangguhkan seketika permohonan Persatuan Bolasepak Palestin (PFA) yang mendesak untuk tidak membenarkan Persatuan Bolasepak Israel (IFA) menyertai pertandingan antarabangsa.

Berikutan tragedi yang sedang menimpa rakyat Palestin, PFA telah menghantar usul rasmi untuk menggantung bola sepak negara haram itu susulan jenayah yang dilakukan tanpa henti.

Ketika persidangan Kongres Konfederasi Bolasepak Asia (AFC) di Bangkok, Thailand, perkara berkenaan telah mendapat sokongan penuh dari benua Asia untuk meneruskan rancangan menyingkirkan IFA daripada menyertai kejohanan dunia.

 
Namun, keputusan tersebut telah ditangguhkan untuk kedua-dua badan induk mengemukakan butian lebih lanjut bagi menyelesaikan proses itu secepat mungkin.

Oleh demikian, Israel dibenarkan beraksi dalam Sukan Olimpik Paris 2024 yang akan bermula esok sehingga 9 Ogos.
 

Advertisement

Must Watch Video