Pelumba Moto3 negara, Hakim Danish Ramli, terlepas podium pertamanya apabila tamat di tempat ketujuh perlumbaan GP Catalan di Litar Catalunya sebentar tadi.
Bermula di petak ke-10, pelumba berusia 18 tahun itu melonjak ke kedudukan kelima pada awal lap pertama dan memasuki lap keempat, dia pada satu ketika pernah mengetuai perlumbaan sebelum kembali dipintas pelumba lain.
Hakim Danish sentiasa berada dalam kelompok depan sepanjang perlumbaan itu dan menuju ke lap terakhir, dia berada di kedudukan podium di tempat kedua dan ketiga.
Bagaimanapun, kesilapannya di satu selekoh pada lap terakhir, di mana dia pergi terlalu lebar ketika memasuki selekoh berkenaan, Hakim Danish dipintas untuk akur menamatkan perlumbaan di tempat ketujuh.
Ia merupakan penamat terbaik buat pelumba negara itu sepanjang enam pusingan pertama musim ini.