Skip to main content

Sukan Lain

Jelajah Itali: Van der Hoorn takluk peringkat ketiga

taco-van-der-hoorn_.jpg
Taco van der Hoorn menghasilkan persembahan yang menakjubkan dalam penampilan debut Grand Tour untuk meraih kemenangan di pentas ketiga Giro d'Italia semalam.

Van der Hoorn, yang mewakili pasukan Belia Intermarche - Wanty - Gobert Materiaux membuat penampilan sulung di Giro, menunjukkan ketahanan yang luar biasa untuk melakukan kejutan dalam perlumbaan sejauh 190 kilometer dari Biella ke Canale.

Pelumba kelahiran Belanda itu melakukan gerakan di awal perlumbaan ketka berada di bukit Piedmont yang merangkumi satu kategori tiga dan dua kategori pendakian.

Dia terus berada di barisan depan untuk menahan peloton dan melintasi garisan penamat sekaligus terkejut dengan kemenangannya.
 

"Saya tidak boleh mempercayainya. Saya tidak percaya sebenarnya ketika saya mempunyai satu minit dengan 25km lagi," kata Van der Hoorn.

"Simon menarik dengan sangat kuat semasa pendakian, tetapi kemudian selepas itu saya sedikit lebih gembira, kedudukan saya sedikit lebih baik. Dia letih dan saya meninggalkannya dan kemudian saya mendengar di radio bahawa saya masih mempunyai 40 saat. Perlumbaan yang luar biasa."

Advertisement

Must Watch Video

Advertisement: No Ad Tag found