Skip to main content

Badminton

Kem latihan bersama pemain profesional-BAM dibincangkan

Ikuti perkembangan sukan terkini di saluran WhatsApp Astro Arena

hannah-yeoh.jpg
Menteri Belia dan Sukan, Hannah Yeoh, berkata pihak Road to Gold (RTG) kini dalam perbincangan dengan Persatuan Badminton Malaysia (BAM) mewujudkan hubungan dua hala di antara atlet profesional dan badan induk negara itu dalam sesi latihan bersama.

Ia akan menambahkan lagi mutu latihan pemain negara memandangkan jurang ranking masing-masing tidaklah ketara.

"Kalau tidak, rakan sepelatih mereka dibazirkan -- ranking mereka hampir serupa. 

kalau peluang ini tidak digunakan, ia akan dibazirkan. 

"Kalau tidak berlatih bersama, tahap kompetitif mereka akan berkurangan. 

"Jadi kami minta wujudkan latihan bersama di antara pemain profesional dan atlet BAM," katanya dalam sidang media hari ini. 

Usaha ini dilihat sebagai kelebihan yang perlu diguna pakai, malah ia langkah ideal dibandingkan pendekatan ketika Sukan Olimpik Paris yang menggunakan khidmat rakan sepelatih dari negara luar.

Ia masih di peringkat perbincangan selain aspek logistik akan diputuskan oleh Jawatankuasa RTG. 

Pemain badminton negara melalui jadual kejohanan yang padat sepanjang tahun dan usaha ini dijangka akan bermula tahun depan. 

"Kami pernah luluskan rakan sepelatih untuk atlet RTG Sukan Olimpik Paris dan ia sebenarnya wujud di dalam negara kalau atlet profesional dan BAM bekerjasama," katanya lagi. 
 
Badminton

Raket Power Untuk Anda

Pukulan padu dan mengancam dengan raket VICTOR.


Grab Sekarang

Advertisement

Must Watch Video