Presiden Persatuan Sepakbola Seluruh Indonesia (PSSI), Erick Thohir, berkongsikan bakal menghantar pasukan terbaik menjelang kempen FIFA ASEAN Cup 2026 yang akan membuka tirai pada 24 September nanti.
Perkara itu susulan skuad kendalian John Herdman tersingkir di peringkat kumpulan, Piala Hyundai ASEAN 2026, selepas menamatkan kempen di kedudukan ketiga dengan mencatatkan dua kemenangan, satu seri dan satu tewas, sekali gus mencetuskan kemaran penyokong.
"Khusus buat FIFA ASEAN Cup, kerana ini di kalendar FIFA, kita bisa memberikan pasukan terbaik yang kita punya.
"Kalau di luar kalendar FIFA, kita harus faham tidak mudah bagi kelab memberikan kebenaran kepada pemain bergabung (dengan skuad kebangsaan).
"Saya hargai liga dan kelab-kelab nasional memberikan kebenaran pemain bergabung di luar kalendar FIFA, kerana yang menggaji pemain kebanyakan kelab." katanya dipetik dari MakanBola.