PERANCIS 0 SEPANYOL 2
Sepanyol mempamerkan penaklukan penuh ketika membenam finalis Piala Dunia edisi lalu, Perancis, 2-0 untuk melangkah ke perlawanan akhir.
Segalanya tampak sempurna buat anak buah Luis de la Fuente itu merintis laluan ke final dengan kemenangan di Stadium Dallas, sebentar tadi.
Juara Eropah itu menghancurkan segala pendekatan yang cuba diterapkan Didier Dechamps, sekali gus membuatkan kem Les Bleus tergamam dengan mimpi buruk Perancis bermula sebaik Lucas Digne mengasari Lamine Jamal yang memberikan sepakan penalti kepada La Roja.
Dan Mikel Oyarzabal dengan tenang melepaskan rembatan kaki kiri yang gagal dicapai penjaga gol Perancis, Mike Maignan, untuk meletakkan mereka dalam pendahuluan pada minit ke-22.
Juara dua kali itu bertambah tersentak di bahagian pertahana apabila kecederaan menafikan William Saliba untuk meneruskan permainan tatkala jentera serangan yang diketuai Kylian Mbappe pula serba tidak menjadi hingga diperangkap tiga ofsaid.

Situasi itu tidak berubah dalam separuh masa kedua yang menyaksikan Michael Olise dan Ousmane Dembele turut buntu mencipta gerakan, sekali gus meninggalkan Dechamps tergaru-garu kepalanya di bangku simpanan dalam mencari penyelesaian.
Jaringan kedua Sepanyol hasil sentuhan Pedro Porro pada minit ke-58 mendedahkan lagi kelemahan Perancis dan Yamal hampir menambah derita seteru itu tidak lama kemudian, sebelum jaringan sulungnya dalam Piala Dunia dibatalkan akibat ofsaid.