Skip to main content

Badminton

Jika pemain tiada penaja, lebih baik bersama skuad kebangsaan -- Bekas perseorangan lelaki negara

Ikuti perkembangan sukan terkini di saluran WhatsApp Astro Arena

wei feng

Pemenang pingat emas acara berpasukan campuran di temasya Sukan Komanwel Glasgow 2014, Chong Wei Feng, beranggapan Persatuan Badminton Malaysia (BAM) tidak berjaya membentuk pemain perseorangan terbaik negara ketika ini.

Paling ketara adalah Lee Zii Jia yang kini menghuni ranking ke-145 dunia setelah berehat panjang susulan bergelut dengan masalah kecederaan yang dihadapinya.

Advertisement

Menurut Wei Feng, BAM perlu meluaskan pemilihan 'pool of players' daripada peringkat akar umbi, bagi memastikan generasi seterusnya mampu mempamerkan persembahan tahap tinggi di peringkat dunia.

Persoalannya kini adakah pemain sedia ada, benar-benar berkualiti atau sudah tiba masanya untuk badan induk badminton negara itu menyalin 'pemain baharu'?

"Pemain sedia ada perlu cari solusi terbaik meningkatkan ranking mereka, pada masa yang sama perlu cuba daripada peringkat muda lebih muda seperti usia 15,16 dan 17 tahun," katanya.

Wei Feng juga menerima baik seandainya pemain profesional diberi peluang sparring bersama pemain BAM, dan mengulas keputusan pemain profesional kembali ke pangkuan BAM kembali.

"Kadangkala terpulang kepada mereka juga, kadangkala pemain profesional ada penaja dan terikat dengan penaja sendiri.

"Jika yang tiada penaja, lebih baik masuk skuad negara dengan kemudahan yang ada." katanya kepada wartawan Astro Arena, Faizal Bazari.

Must Watch Video