Skip to main content

Bola Sepak

EPL: Pep Guardiola puji impak Jeremy Doku cetus kemenangan Man City

Ikuti perkembangan sukan terkini di saluran WhatsApp Astro Arena

2_73748822.jpg
Pep Guardiola memuji impak Jeremy Doku selepas pembelian musim panas dari Rennes menjaringkan gol pertamanya di Manchester City untuk membantu juara itu bangkit menewaskan West Ham.

City bangkit daripada defisit 1-0 pada separuh masa untuk menyamakan kedudukan dalam beberapa saat selepas permulaan separuh masa kedua, Doku memintas Vladimir Coufal dengan cemerlang sebelum menjaringkan gol mengatasi Alphonse Areola untuk gol pertamanya bersama City.

Silva dan Haaland menjaringkan gol pada 15 minit terakhir untuk memastikan City mengekalkan permulaan sempurna mereka dan kekal di puncak Liga Perdana Inggeris dengan kemenangan 3-1.

<blockquote class="twitter-tweet"><p lang="en" dir="ltr">High praise from Pep ? <a href="https://t.co/9JKDDAQf7e">pic.twitter.com/9JKDDAQf7e</a></p>&mdash; Manchester City (@ManCity) <a href="https://twitter.com/ManCity/status/1703093083527651603?ref_src=twsrc%5Etfw">September 16, 2023</a></blockquote> <script async src="https://platform.twitter.com/widgets.js" charset="utf-8"></script>

Selepas tamat perlawanan Guardiola memberikan pujian kepada pemain baharu mereka itu dalam mencetus kemenangan pasukan, dia berkata, “Saya berada di Barcelona, saya mempunyai perasaan bahawa dia bermain sedikit malu (menentang Fulham),” katanya. 

“Dia baru tiba, menjalani latihan dua atau tiga hari, dengan pasukan yang memenangi Treble. Mungkin dia sememangnya begini.

“Tetapi hari ini, tidak. (Saya berkata) menggunakan kualiti anda sebagai pemain sayap. Satu lawan satu, satu lawan dua; pergi. Jika anda tidak mempunyai perasaan, kembali ke Josko (Gvardiol) dan bermain semula.

“Hari ini adalah dari minit pertama yang luar biasa, agresif, keazaman yang hebat, tiba berkali-kali ke garisan kecil. Banyak, mungkin perkara baik yang dia lakukan. Sungguh, sangat gembira. Kami fikir kualitinya ada dan hari ini dia mula membuktikannya.

“Apabila anda membeli pemain muda sepertinya selama bertahun-tahun (kontrak), kami perlu bersabar. Kami tidak boleh jangka, saya tidak menjangkakan perlawanan kedua untuk City bermain seperti yang dia lakukan hari ini. Cara dia bermain hari ini, saya tidak ingat sejak dahulu lagi perkara seperti itu.

“Ada proses yang dia perlu pelajari. Kami sentiasa ada untuk membantunya. Di Manchester City, setiap pemain perlu menjadi (dirinya sendiri). Semua pemain di sini mempunyai banyak kualiti.”
 

Advertisement

Must Watch Video