Siapa sangka, pertembungan pertama memihak kepada lawan daripada ranking ke-58 dunia!
Kejutan berlaku seawal pusingan pertama Kejohanan Badminton Masters China 2026 apabila juara bertahan, Kim Won Ho-Seo Seung Jae, berputih mata gagal mempertahankan gelaran kejohanan bertaraf super 750 itu tatkala tewas di tangan Leo Rolly Carnando dan Daniel Marthin, di Shenzhen Arena semalam.
Pasangan nombor satu dunia itu menerima tentang sengit sejak awal permainan meskipun turun selaku status pilihan pertama, namun ia bukan penghalang buat Leo dan Daniel melakar kisah dongeng yang ternyata bukan khayalan.
LI-NING China Masters 2026
MD - R32
🇮🇩Leo Rolly CARNANDO🏅
21 21 🇮🇩Daniel MARTHIN🏅
🇰🇷KIM Won Ho
19 19 🇰🇷SEO Seung Jae
🕚 in 42 minutes— BWFScore (@BWFScore) September 1, 2026
Kemenangan straight set 21-19, 21-19 dalam tempoh 42 minit menyaksikan beregu lelaki dari Indonesia itu mara ke peringkat seterusnya dan akan bertemu wakil dari Jepun, Takumi Nomura-Yuichi Shimogami.
Untuk rekod, gergasi dari Korea Selatan itu turut tidak berjaya mempertahankan kejuaraan dalam Kejohanan Badminton Dunia BWF 2026 baru-baru ini tatkala tumpas di tangan pemenang pingat gangsa Sukan Olimpik Paris, Aaron Chia-Soh Wooi Yik.