Skip to main content

Bola Sepak

ICE sahkan bertugas di lokasi Piala Dunia AS

Ikuti perkembangan sukan terkini di saluran WhatsApp Astro Arena

Piala Dunia

Pemangku Ketua Penguatkuasaan Imigresen dan Kastam (ICE), Todd Lyons, mengesahkan kehadiran jabatan itu ketika Amerika Syarikat (AS) bertindak sebagai tuan rumah perlawanan Piala Dunia pada musim panas ini.

Sebahagian besar temasya anjuran bersama Kanada dan Mexico itu akan dilangsung di AS dengan memilih bandar Atlanta, Boston, Dallas, Houston, Kansas City, Missouri, Los Angeles, Miami, New York/New Jersey, Philadelphia, Seattle dan San Francisco, sekali gus menganjurkan 78 perlawanan.

Advertisement

"ICE, khususnya Siasatan Keselamatan Dalam Negeri (HSI), merupakan bahagian penting dalam keseluruhan langkah keselamatan untuk Piala Dunia," jelasnya ke Jawatankuasa Keselamatan Dalam Negeri Dewan.

HSI yang bertanggungjawab untuk segala siasatan jenayah yang berkaitan dengan pemerdagangan manusia bukan lagi asing apabila sering terlibat dalam banyak acara sukan besar, seperti Super Bowl dan Sukan Olimpik.

"Kami berdedikasi untuk menjamin operasi ini dan kami berdedikasi untuk keselamatan semua peserta serta pelawat," katanya.

Dua nyawa melayang di Minneapolis bulan lalu apabila Renee Good dan Alex Pretti ditembak mati oleh anggota ICE hingga mencetuskan kebimbangan di seluruh dunia. 

Topik Berkaitan

Must Watch Video