KL Thunder tersingkir diperingkat kumpulan apabila tewas kepada ATM Guardians dalam saingan STL Premier 2026 GP Penang.
Menurunkan regu utama terdiri daripada Redwan Hakim selaku , Chutchanan Suwannrat sebagai tekong sementara Kamarul Ezzad bertindak sebagai feeder, yang muncul naib juara GP Perak 2026 itu terserlah apabila mereka mendahului set pertama 5-1.
Meskipun Guardians yang terdiri daripada Afifudin Mohd Razali, Saiful Bajuri dan Fahmi Khalid -- sempat mengejar dan mengikat perlawanan, Thunder sekali lagi menjarakkan diri sebelum meraih kemenangan 15-13.
Set kedua menyaksikan kebangkitan Guardians yang muncul pasukan ketiga terbaik di GP Perak tempoh hari.
Selepas membuka jurang lima mata ke atas lawan, Afifudin memastikan kemenangan 15-6 diraih dalam masa kurang daripada 30 minit!
Guardians mengekalkan momentum di set penentuan untuk mendahului perlawanan 4-1, sekaligus memaksa pertukaran pemain dari Thunder.
Ia ternyata membuahkan hasil kerana anak buah Faizal Zainal berjaya mengikat lawan 8-8.
Namun situasi tersebut bersifat sementara kerana percaturan strategi Guardians berkesan untuk membawa kepada mata kemenangan 15-11 dan kemaraan mereka ke suku akhir.
Sementara itu, PDRM Defenders melakar kebangkitan dalam menewaskan Kelantan Warriors 2-1 dalam satu lagi yang berlangsung sebentar tadi.