Skip to main content

Badminton

Sukan SEA: Kem badminton bakal hantar skuad terkuat -- Rexy Mainaky

Ikuti perkembangan sukan terkini di saluran WhatsApp Astro Arena

man-wei-chong-tee-kai-wun.jpg
'Kita mungkin hantar skuad terkuat', itu apa yang dikatakan Pengarah Kejurulatihan Akademi Badminton Malaysia (ABM), Rexy Mainaky, mengenai senarai nama ke Sukan SEA Thailand yang masih dalam perbincangan.

Ini apabila Thailand dan Indonesia dikatakan bakal menghantar skuad terkuat mereka, tidak lupa juga Sukan SEA edisi lalu, Malaysia gagal membawa balik sebarang pingat emas yang membawa nama seperti Aaron Chia-Soh Wooi Yik, Pearly Tan-M. Thinaah serta Chen Tang Jie-Toh Ee Wei bakal jadi sandaran di Thailand.

"Kami masih lagi dalam fasa perbincangan dengan pemain serta para jurulatih. Jika Thailand dan Indonesia membawa pasukan terbaik, semestinya Malaysia akan melakukan perkara yang sama," kata Rexy.

Sementara itu, nada sama disuarakan Presiden Majlis Olimpik Malaysia (MOM), Tan Sri Norza Zakaria, yang menganggap Sukan SEA edisi kali ini bukan tempat untuk memberi pengalaman kepada atlet muda.

Sebaliknya, hanya atlet terbaik bakal dihantar, selari dengan misi cemerlang di Sukan SEA Malaysia 2027.

Advertisement

Must Watch Video