Skip to main content

Bola Sepak

Ronaldo lebih berhak raih Pemain Terbaik UEFA, kata Santos

ronaldo.jpg
Ketua jurulatih Portugal, Fernando Santos, berpendapat Cristiano Ronaldo dan bukannya Luka Modric harus ditabalkan sebagai Pemain Terbaik UEFA 2017-18.

Ronaldo menjaringkan 15 gol untuk mengetuai Real Madrid dalam misi menjulang gelaran Liga Juara-Juara (UCL) buat kali ketiga berturut-turut musim lalu tetapi pemenang Ballon d'Or lima kali itu tewas kepada bekas rakan sepasukan, Modric.

Modric memenanginya berdasarkan undian jurulatih dan wartawan ketika Ronaldo –- yang meninggalkan Real untuk bersama juara Itali, Juventus -- memilih untuk tidak menghadiri majlis yang dianjurkan di Monaco itu bulan lalu.

"Undian bagi Anugerah FIFA bukan milik saya. Jika tidak, Ronaldo akan dipilih sebagai pemenang.

"Ronaldo adalah pemenang bagi saya. Modric di tempat kedua. Tetapi undian lain hadir daripada wartawan, jurulatih dan mereka yang bakal menentukan siapa yang bakal muncul pemain terbaik 2018.

"Berdasarkan musim lalu, Modric adalah pemain yang menakjubkan tetapi Ronaldo harus memenanginya berdasarkan apa yang telah dilakukan, terutama dalam saingan UCL," katanya.

Santos tanpa khidmat Ronaldo –- yang masih belum membuka jaringan bersama Juventus -- untuk saingan Liga Negara-Negara UEFA berdepan Itali pada 10 September ini.

Ia adalah penampilan pertama Portugal sejak Piala Dunia. Juara Euro 2016 itu tersingkir dalam pusingan 16 kepada Uruguay di Sochi.

"Portugal adalah skuad kebangsaan bersama Cristiano Ronaldo. Dia adalah juara Eropah, pemain terbaik dunia. Tidak mengira Ronaldo, Joao Moutinho, Andre Gomes atau mana-mana pemain sekalipun, mereka sangat penting untuk pasukan ini.

"Mereka meraih kejayaan bersama Portugal, mencipta sejarah."

Advertisement

Must Watch Video