Skip to main content

Bola Sepak

Monaco ledak 100 gol semusim

15517radamel-falcao.jpg
Musim Monaco yang berjaya menyaksikan mereka merekodkan 100 gol dalam saingan Ligue 1.

Radamel Falcao dan Bernardo Silva meledak dua gol ketika menewaskan Lille 4-0, awal pagi tadi, sekaligus membantu skuad kendalian Leonardo Jardim itu mencetak 100 jaringan  dalam saingan liga.

Falcao menggandakan jaringan dalam separuh masa kedua sebelum kemenangan Monaco dilengkapkan oleh jaringan sendiri pertahanan lawan, Junior Alonso.

Ini merupakan rekod jaringan Monaco yang terbaik dalam saingan bola sepak Perancis dalam tempoh 57 tahun -- kali terakhir menyaksikan RC Paris meledak 111 gol pada musim 1959-60.

Jentera serangan Monaco yang dibarisi oleh Falcao telah meledak 20 gol dan rakan sepasukannya, Kylian Mbappe, telah mencetak 14 gol. Kejayaan Monaco ini merupakan hasil kerjasama sepasukan apabila memiliki sembilan pemain menjaringkan sekurang-kurangannya enam gol.

Kemenangan ke atas Lille merupakan perlawanan ke-30 Monaco berjaya meledak jaringan, rekod terbaik dalam satu musim sejak Marseille pada 1937-38.

Advertisement

Must Watch Video