LIGA INGGERIS
Frank janjikan tugu Eriksen akan dibina jika kekal di Brentford
Tugu Christian Eriksen akan dibina sebagai penghormatannya dalam 'dua, tiga tahun' akan datang sekiranya dia kekal di Brentford, kata Thomas Frank.
Eriksen mengalami serangan jantung ketika bermain untuk Denmark menentang Finland pada Euro 2020, tetapi berjaya mengatasi masalah yang dihadapi itu.
Bagaimanapun, pemain berusia 30 tahun itu tidak dapat bermain untuk Inter kerana peraturan perubatan di Itali menghalang pemain daripada bertanding selepas memasang cardioverter-defibrillator.
Iklan
Brentford kemudiannya menawarkan pemain tengah itu kontrak enam bulan pada Januari dan Eriksen telah membintangi, menjaringkan satu gol dan membantu empat dalam 10 perlawanan liga untuk membantu Brentford keluar daripada zon bahaya.
Eriksen juga telah mencipta 26 peluang sejak penampilan pertamanya di Brentford pada Februari, dengan hanya Son Heung-min (27), Martin Odegaard (33) dan Kevin De Bruyne (37) meletakkan lebih banyak peluang dalam Liga Perdana dalam tempoh itu.
Manchester United dan bekas kelab Eriksen Tottenham dilaporkan berminat untuk mendapatkan khidmatnya, tetapi Frank telah mengulangi hasratnya untuk rakan senegaranya itu kekal bersama Brentford.
? An early start for Thomas Frank's pre-Leeds Press Conference#BrentfordFC #BRELEE pic.twitter.com/wCPeoXnG8L— Brentford FC (@BrentfordFC) May 19, 2022
"Saya ingin mengatakan 100 peratus tetapi saya yakin ada peluang yang baik bahawa dia akan memakai jersi Brentford [musim depan]," katanya.
"Cara kami bermain, persekitaran kami, dan peranan yang diberikan kepadanya, memberinya peluang untuk berkembang dan bermain permainan terbaiknya.
"Dia seronok pergi bekerja setiap hari dan saya masih fikir anda boleh bercita-cita tinggi bermain untuk kami.
“Saya tahu saya optimis, tetapi saya turut menghubunginya dan berkata ‘adakah anda mahu datang ke Brentford’, tiada siapa yang memikirkannya enam bulan lalu.
"Jadi saya yakin kami akan mempunyai peluang, seperti yang saya lihat untuk kami ia adalah situasi menang-menang. Dia membantu pasukan, dia memberi sesuatu kepada penyokong yang tidak pernah mereka lihat sebelum ini di peringkat ini.
“Kami membantunya kembali ke landasan terbaik, bagi Christian ia situasi menang-menang, sama ada dia menandatangani untuk kami dan semua orang akan gembira.
"Peminat akan membina tugu Eriksen di luar stadium dalam masa dua, tiga tahun atau dia pergi ke tahap yang lebih besar dan kami akan memujinya dan kami akan mengucapkan terima kasih atas masa anda; maju ke hadapan."
Brentford akan berharap Eriksen dapat beraksi semula apabila mereka menamatkan musim sulung Liga Perdana Inggeris Ahad ini menentang Leeds United yang diancam penyingkiran.
Must-Watch Video