Presiden baharu Persatuan Olahraga Selangor (POS), M. Ganesh, mahu menjalankan siasatan dalaman bagi meneliti isu yang menyelubungi persatuan itu sejak beberapa tahun lalu.
Ganesh memperoleh mandat selepas menewaskan penyandang terdahulu, Hayati Karim, dengan keputusan undian 15-9 pada Mesyuarat Agung Luar Biasa (EGM) yang berlangsung pada Ahad.
Dia berkata penyelesaian terhadap isu dalaman persatuan menjadi antara keutamaan, selain usaha memperkukuh prestasi olahraga Selangor dan memastikan pembangunan atlet terus diberi perhatian.
Menurutnya, siasatan perlu dilakukan dengan mengambil kira pandangan kedua-dua pihak sebelum sebarang keputusan dibuat.
Dalam masa sama, Ganesh mengakui pemilihannya membawa tanggungjawab besar untuk memenuhi harapan perwakilan yang mahukan perubahan, bukan sahaja dari aspek pengurusan persatuan, malah dalam memastikan kesinambungan pembangunan atlet, khususnya di peringkat akar umbi.
“Kemenangan ini adalah satu amanah yang besar dan percaya perwakilan telah melantik saya demi membantu menghadirkan perubahan dalam sukan olahraga Selangor,” katanya.
Mandat baharu itu diharap menjadi titik permulaan kepada pembaharuan dalam pentadbiran POS, dengan tumpuan terhadap penyelesaian isu dalaman serta pembentukan persekitaran lebih kondusif untuk pembangunan atlet.
Keberkesanan kepimpinan Ganesh kini akan dinilai menerusi keupayaannya mengurus cabaran sedia ada, menyatukan pihak berkepentingan dan memastikan olahraga Selangor terus berkembang secara mampan.