Skip to main content

Bola Sepak

Terlepas Ballon d'Or tidak jejas prestasi Lewandowski -- Nagelsmann

robert-lewandowski_.jpg
Robert Lewandowski meneruskan persembahan seperti biasa walaupun kecewa terlepas anugerah Ballon d'Or 2021, menurut ketua jurulatih Bayern Munich Julian Nagelsmann.

Lewandowski terpaksa berpuas hati dengan tempat kedua dan pengiktirafan Penyerang Terbaik Tahunan pada majlis anugerah Bola Sepak Perancis, dengan Lionel Messi mengumpul bola emas buat kali ketujuh.

Penyerang Bayern itu mungkin berasa kecewa, memandangkan dia telah menjaringkan 14 kali lebih banyak daripada mana-mana pemain lain dalam lima liga teratas Eropah pada 2021, dengan 55 gol di semua pertandingan untuk namanya setakat ini.

Pemain antarabangsa Poland itu juga terlepas tahun lalu kerana pembatalan Ballon d'Or 2020 ekoran coronavirus, merupakan pemain pilihan selepas memecahkan rekod Bundesliga, Gerd Muller, yang telah lama bertahan berikutan 41 gol dalam 29 perlawanan liga musim lalu.

Tetapi Nagelsmann menegaskan bahawa Lewandowski -- yang sekali lagi mendahului lima liga teratas Eropah dengan 27 gol musim ini dalam semua pertandingan, tujuh lebih banyak daripada pemain di tangga kedua Mohamed Salah -- tidak membenarkan terlepas anugerah Ballon d'Or menjejaskan prestasinya.

"Saya tidak perasan perubahan besar daripada segi usaha menjaringkan gol, tanpa mengira keputusan Ballon d'Or atau rekod baharu," kata Nagelsmann, yang pasukannya berdepan Mainz hari ini, memberitahu wartawan pada sidang akhbar pra-perlawanannya.

"Saya rasa dia berada di tahap terbaik kebelakangan ini dengan tahap fizikalnya juga sangat baik. Dia juga melakukan tugasnya bertahan dengan sangat kemas. Saya rasa dia hanya mahu berjaya bersama FC Bayern."

Advertisement

Must Watch Video