Skip to main content

Berita Sukan Am

Tun Dr Siti Hasmah ibarat ibu untuk pemain -- Chong Wei

kjk
Advertisement

Legenda badminton negara, Datuk Lee Chong Wei, menyifatkan pemergian Tun Dr. Hasmah Mohamad Ali sebagai satu kehilangan besar buat badminton Malaysia, mengenang Allahyarhamah sebagai insan yang sentiasa memberikan sokongan dan kasih sayang kepada pemain negara sepanjang kariernya.

Chong Wei berkata, Allahyarhamah bukan sekadar penaung badminton negara, malah dianggap seperti ibu sendiri buat kalangan pemain ketika susah dan senang, termasuk ketika kejayaan Malaysia menjuarai Piala Thomas 1992. Beliau turut mengenang detik perbualan bersama Allahyarhamah ketika hadir menyaksikan Malaysia Open pada awal tahun ini, yang akhirnya menjadi perbualan terakhir mereka.

Advertisement

Isteri kepada bekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad, yang juga merupakan bekas penaung Persatuan Badminton Malaysia (BAM), Tun Dr Hasmah Mohd Ali meninggal dunia hari ini di Institut Jantung Negara (IJN) pagi ini.

"Pagi tadi bila dapat berita Tun Dr. Siti Hasmah dah tak ada, terduduk kaku saya dibuatnya. Hati rasa betul-betul sedih dan sebak.

Advertisement

​"Terus teringat masa Malaysia Open awal tahun hari tu. Bila berhubung dengan Tun, Tun semangat sangat kata nak datang stadium bagi sokongan pada pemain-pemain kita. Semangat dan cinta Tun pada badminton langsung tak pernah pudar. Tak sangka betul, itu rupanya kali terakhir kita berbual.

​"Bagi orang luar, Tun adalah isteri bekas Perdana Menteri. Tapi bagi saya dan seluruh skuad badminton negara, Tun adalah seorang pahlawan, insan yang paling kami hormati dan tempat kami menumpang kasih.

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

​"Pemain-pemain senior selalu cerita kisah kenangan manis kita juara Piala Thomas 1992. Tun setia di sisi pasukan sebagai penaung, dan setiap kali cerita pasal kejayaan tu, mesti bertakung air mata Tun.

​"Dalam tempoh hampir 20 tahun karier badminton saya—dari budak hingusan yang baru masuk skuad kebangsaan hinggalah bertanding di pentas dunia , Tun sentiasa ada. Kalah atau menang, sokongan dan kasih sayang Tun tak pernah putus.

​"Tun layan kami semua macam anak sendiri. Bila ada perselisihan faham dalam pasukan, Tun jugalah yang mendamaikan dengan kelembutan dan kebijaksanaan. Kasih sayang Tun yang menyatukan kami, jadi benteng paling teguh untuk badminton Malaysia.

​"Tun sendiri main badminton sampai umur 75 tahun. Minat dan kesetiaan Tun pada sukan ni betul-betul memberi inspirasi pada saya dan kami semua.

"Tun Dr. Siti Hasmah, terima kasih atas segala-galanya untuk badminton Malaysia. Terima kasih atas kasih sayang dan kekuatan yang Tun curahkan pada saya selama ini.

"Senyuman dan kehangatan kasih Tun akan sentiasa hidup di dalam gelanggang, dan di hati seluruh rakyat Malaysia.

"Berehatlah dengan tenang, Tun. Kami akan sentiasa merindui Tun." katanya.

Anda mungkin berminat dengan

Nike Academy Team (30L) Football Backpack - Black [DV0761-011]

Nike Academy Team (30L) Football Backpack - Black [DV0761-011]

PUMA ULTRA 5 PLAY FG/AG Adult Spikes Apple Green Grass Football 10768903 [Le Mai.com]

PUMA ULTRA 5 PLAY FG/AG Adult Spikes Apple Green Grass Football 10768903 [Le Mai.com]

Nike Men's Vomero 18 Road Running Shoes - White [HM6803-109]

Nike Men's Vomero 18 Road Running Shoes - White [HM6803-109]

PUMA X SQUID GAME AOP Relaxed Football Jersey (New Navy) 63070716

PUMA X SQUID GAME AOP Relaxed Football Jersey (New Navy) 63070716

Luzz pickleball Paddle Pro 4 Tornazo Carbon Fiber Pickleball Paddle - Dual-Layer Core

Luzz pickleball Paddle Pro 4 Tornazo Carbon Fiber Pickleball Paddle - Dual-Layer Core

Related Topics

Must Watch Video

Advertisement