Debaran penantian pingat emas Malaysia di Sukan Asia 2026 bakal berakhir di tangan srikandi negara petang nanti.
Apakah pingat emas pertama negara bakal hadir menerusi atlet karate negara Adeola Fay Robert ataupun atlet wushu, Tan Cheong Min yang turun dengan misi memperbaiki pingat perak yang diraih di edisi Hangzhou lalu.
Srikandi negara harapan emas Sukan Asia Aichi-Nagoya 2026 :
WUSHU (Nanquan & Nandao)
Tan Cheong Min
KARATE (Kumite -55kg)
Adeola Fay Robert@ASTROARENA pic.twitter.com/jepqNhPPih— karlnunis (@_karlnunis) September 22, 2026
Adeola melangkah ke final acara Kumite Individu Wanita 55Kg selepas menumpaskan wakil Kazakhstan, Bella Samasheva untuk susun pertemuan akhir menentang atlet Iran, Fatemah Zahra Saeidabadi jam 3.20 petang ini.
🚨🚨🚨
TERKINI !!!!
Adeola Fay Robert ‘memastikan’ tuaian pingat kem negara berterusan selepas mara ke final kumite (-55kg).
3.20pm waktu Malaysia, pastikan anda bersama @ASTROARENA jadi saksi detik bersejarah 🇲🇾 pic.twitter.com/ZIEcefmcSs— karlnunis (@_karlnunis) September 22, 2026
Sementara Cheong Min pula akan bertanding di aksi final nandao jam 2.20 petang ini bagi merebut peluang menggenggam emas pertama Sukan Asia 2026 dalam acara final nanquan & nandao wanita.
Terdahulu Cheong Min menamatkan acara nanquan di kedudukan kedua dengan 9.726 mata, ketinggalan di belakang wakil China, Zhang Yaling yang meraih 9.783 mata.
Saksikan siaran langsung aksi kontinjen negara secara eksklusif di Astro Arena Saluran 801 sekarang ini.
Tan Cheong Min kedua terbaik daripada 10 atlet dalam Nanquan sekaligus berpeluang raih pingat, namun perlu lengkap gabungan acara Nandao dengan aksi yang lebih baik petang ini. 🔥🇲🇾@ASTROARENA pic.twitter.com/2b242zbVZ7
— Zulhelmi Zainal Azam (@zulhelmizainal1) September 22, 2026