Kuartet 4x100 meter (m) negara meraih pingat gangsa dalam Kejohanan Olahraga Bawah 23 Tahun (B-23) Asia 2026 di Ordos, China, namun terlepas peluang untuk memecahkan rekod kebangsaan yang menjadi sasaran utama mereka.
Barisan yang dibarisi Muhammad Azeem Fahmi, Reeve Kua Man Hong, Pengiran Aidil Auf Hajam dan Armin Zahryl Abd. Latif turun dengan misi memperbaharui rekod kebangsaan 39.03 saat (s) dalam acara 4x100m.
Berlumba di lorong ketujuh, kuartet negara memulakan perlumbaan dengan cukup meyakinkan apabila berada dalam kelompok hadapan hasil pertukaran baton yang kemas dan larian pantas daripada setiap pelari.
Bagaimanapun, cabaran hebat daripada tuan rumah, China, serta Hong Kong pada 100 meter terakhir menyaksikan Malaysia dipintas sebelum menamatkan perlumbaan di tempat ketiga.
Kuartet negara mencatat masa 39.20 saat, hanya 0.17 saat lebih perlahan berbanding rekod kebangsaan yang cuba dipecahkan.
Walaupun gagal memperbaharui rekod negara, pencapaian meraih pingat gangsa tetap memberikan petanda positif terhadap perkembangan acara pecut berganti-ganti Malaysia, terutama dengan barisan atlet muda yang semakin menunjukkan peningkatan di pentas antarabangsa.
Keputusan itu turut mengukuhkan keyakinan bahawa kuartet negara memiliki potensi besar untuk memecahkan rekod kebangsaan dalam kejohanan akan datang sekiranya berjaya mengekalkan konsistensi dan memperkemaskan lagi pertukaran baton.