Kes 115 pertuduhan terhadap Manchester City bukan sekadar berkaitan kemungkinan hukuman terhadap kelab itu, malah berpotensi membuka semula perbincangan mengenai sejarah beberapa kejuaraan Liga Perdana Inggeris yang dimenangi mereka.
City dilaporkan didapati bersalah terhadap hampir semua pertuduhan selepas proses tribunal yang berlangsung selama 12 minggu dan berakhir pada Disember 2024.
Bagaimanapun, hukuman masih belum diputuskan dan City dijangka mengemukakan rayuan.
Kes berkenaan membabitkan dakwaan pelanggaran peraturan kewangan bagi tempoh antara 2009 hingga 2018.
Tempoh tersebut penting kerana ia merangkumi beberapa musim ketika City mula mengukuhkan kedudukan sebagai kuasa utama bola sepak Inggeris.
Antara persoalan yang timbul ialah sama ada kejuaraan yang dimenangi dalam tempoh berkenaan akan terkesan sekiranya terdapat keputusan rasmi yang mengubah rekod pertandingan.
Untuk rekod, City menjuarai Liga Perdana pada musim 2011/12, 2013/14 dan 2017/18 dalam tempoh yang berkaitan dengan pertuduhan tersebut.
2011/12 — Manchester United
Kejuaraan paling ikonik ialah pada musim 2011/12.
City menewaskan QPR 3-2 pada hari terakhir musim menerusi jaringan dramatik Agüero pada masa kecederaan, sekali gus memintas Manchester United berdasarkan perbezaan gol.
United ketika itu mengumpul 89 mata, sama seperti City, tetapi terpaksa akur di tempat kedua.
Sekiranya keputusan rasmi pada masa depan mengubah kedudukan kejuaraan tersebut, musim yang diingati kerana jaringan Agüero itu sekali lagi akan menjadi bahan perbincangan.
2013/14 — Liverpool
Liverpool pula merupakan pasukan yang menamatkan musim 2013/14 di tempat kedua.
Pasukan kendalian Brendan Rodgers ketika itu hampir menamatkan penantian panjang untuk kejuaraan Liga Perdana sebelum City muncul juara dengan kelebihan dua mata.
Musim tersebut turut terkenal dengan insiden Steven Gerrard tergelincir ketika menentang Chelsea serta keputusan seri 3-3 Liverpool ketika berdepan Crystal Palace.
City akhirnya memintas Liverpool dan mengesahkan kejuaraan pada hari terakhir musim.
2017/18 — Manchester United
Musim 2017/18 menyaksikan City kendalian Pep Guardiola mencipta sejarah dengan mengumpul 100 mata, ketika Manchester United menamatkan saingan di tempat kedua dengan 81 mata.
Ia merupakan salah satu kempen paling dominan dalam sejarah Liga Perdana.
Namun, jika tindakan rasmi dikenakan terhadap City berkaitan tempoh pertuduhan, musim tersebut turut menjadi antara kejuaraan yang mungkin dibincangkan.
Bagaimana pula dengan Arsenal?
Arsenal sering disebut dalam perbincangan mengenai kejuaraan City kerana mereka beberapa kali menjadi pencabar utama dalam era dominasi kelab itu.
Bagaimanapun, berdasarkan tempoh pertuduhan yang berkaitan dengan 2009 hingga 2018, Arsenal bukan naib juara kepada City dalam musim-musim yang disebut di atas.
Malah, Arsenal hanya muncul juara Liga Perdana buat kali pertama sejak 2004 pada musim 2025/26 -- jauh selepas tempoh pertuduhan kewangan yang menjadi fokus kes tersebut.
Justeru, sebarang kemungkinan perubahan terhadap rekod kejuaraan tidak boleh dianggap secara automatik sebagai trofi akan diberikan kepada pasukan tertentu.
Semuanya bergantung kepada keputusan akhir tribunal, bentuk hukuman dan proses rayuan yang masih belum selesai.
Buat masa ini, sejarah kekal seperti yang direkodkan: Manchester City ialah juara Liga Perdana bagi musim 2011/12, 2013/14 dan 2017/18.
Namun, perkembangan kes 115 pertuduhan itu berpotensi menentukan sama ada bab tersebut akan kekal begitu atau menjadi salah satu episod paling besar dalam sejarah bola sepak Inggeris.