Pengurus Manchester City, Pep Guardiola, mengakui pasukannya masih menaruh harapan untuk kembali menjulang kejuaraan Liga Perdana Inggeris meskipun Arsenal masih berada di landasan terbaik untuk menamatkan penantian panjang mereka.
Guardiola menegaskan kemenangan penting City sebelum ini memberi 'harapan' kepada skuadnya untuk terus menekan Arsenal dalam perebutan takhta liga.
Advertisement
Menurutnya, City kini hanya mampu memberi fokus kepada kemenangan dalam baki perlawanan sambil berharap Arsenal melakukan kesilapan pada saat-saat akhir musim.
'Harapan' menjadi perkataan utama diungkap Guardiola selepas aksi penting City, sambil mengingatkan anak buahnya supaya tidak hilang fokus walaupun tekanan semakin memuncak.
Dalam masa sama, Guardiola tetap memberikan penghormatan tinggi kepada Arsenal yang disifatkannya sebagai pasukan luar biasa dan konsisten sepanjang musim ini.
Dia mengakui skuad kendalian Mikel Arteta memiliki kualiti tinggi serta cukup sukar untuk ditewaskan, terutama dalam situasi perebutan kejuaraan.
City sebelum ini berjaya merapatkan jurang mata dengan Arsenal selepas beberapa kemenangan penting, sekali gus memastikan perebutan gelaran EPL terus terbuka sehingga penghujung musim.
Guardiola turut menekankan bahawa pengalaman City menghadapi tekanan dalam perebutan kejuaraan menjadi salah satu kekuatan utama pasukannya ketika memasuki fasa penentuan musim.
Namun pengendali dari Sepanyol itu tetap berpandangan Arsenal masih mengawal nasib sendiri di puncak liga dan City hanya boleh terus menang sambil menunggu peluang terbaik untuk memintas.