Barcelona mencatat kemenangan meyakinkan 5-2 ke atas Basel di St. Jakob-Park, dalam perlawanan persahabatan terakhir sebelum kempen baharu bermula.
Karim Adeyemi membuka jaringan pada minit ke-34, menyambut hantaran Raphinha untuk mencatatkan gol pertamanya bersama Barca, sebelum Jean Doucoure menyamakan kedudukan buat tuan rumah sembilan minit kemudian.
Selepas rehat, Hamza Abdelkarim mengembalikan kelebihan Catalan itu dengan satu sepakan mengejut.
Lamine Yamal pula tampil buat kali pertama sejak menjuarai Piala Dunia 2026 bersama Sepanyol kemudiannya menjaringkan gol penalti pada minit ke-81 untuk menjadikan kedudukan 3-1.
Kazeem Olaigbe membalas dengan sepakan penalti tersendiri buat pihak Basel, namun pemain baharu Jesse Bisiwu mencuri tumpuan dengan dwijaringan pada saat-saat akhir untuk mutlakkan kemenangan besar pelawat.
Anthony Gordon turut mencatatkan penampilan sulungnya buat skuad Hansi Flick, manakala bintang-bintang lain seperti Dani Olmo dan Pau Cubarsi juga menerima minit pertama mereka sepanjang pramusim.
Kemenangan ini menjadi persediaan terakhir Barcelona sebelum acara Joan Gamper Trophy menentang Al-Ahly pada Rabu ini.