SUKAN LAIN
Terbuka Indian Wells: Fritz akhiri rekod cemerlang Nadal
Taylor Fritz merangkul trofi ATP 1000 pertamanya dengan hebat semalam selepas mengalahkan Rafael Nadal, 6-3, 7-6 (7-5) untuk memenangi Terbuka Indian Wells Masters.
Hanya menang sekali dalam lima perlawanan akhir sebelum ini, menentang Sam Querrey di Eastbourne pada 2019, pemain berusia 24 tahun itu mempamerkan kematangan yang berbeza di bawah tekanan walaupun mengalami kecederaan buku lali.
Rentak tanpa kalah pemain nombor empat dunia Sepanyol itu pada perlawanan akhir Ahad berakhir pada 20.
Iklan
Bagi Fritz bagaimanapun, gelaran Masters pertamanya muncul kerana banyak perlawanan akhir sukar untuk diproses, terutamanya menentang lawan di Nadal di hadapan penonton tuan rumah.
"Saya telah kalah dalam perlawanan ini menentang pemain besar sepanjang hidup saya," kata Fritz dalam wawancara di gelanggang. “Ia sentiasa dirasakan seperti mereka tidak dapat dikalahkan, jadi untuk melakukannya di peringkat ini, anda perlu menewaskan yang terbaik.
"Ini hanyalah satu daripada impian zaman kanak-kanak itu, memenangi kejohanan ini terutamanya di Indian Wells. Ini adalah salah satu impian zaman kanak-kanak yang anda tidak pernah fikir akan menjadi kenyataan. Saya hanya terus berkata 'tidak mungkin ini benar'."
Must-Watch Video