Skip to main content

Tenis

Terbuka Australia: Raonic dikejutkan pemain kurang ternama

milos-raonic.jpg
Milos Raonic mengalami kekalahan mengejut dalam pusingan pertama Grand Slam Terbuka Australia sebentar tadi, sekaligus mengakhiri kempennya di Melbourne lebih awal buat julung kalinya. 

Pemain Kanada itu yang mara ke separuh akhir pada 2016, dikejutkan Lukas Lacko 6-7 (5-7), 7-5, 6-4, 7-6 (7-4).

Pemain nombor 23 dunia, Raonic, yang menjalani pembedahan pergelangan tangan tahun lalu, merupakan muka tetap dalam kempen di Melbourne Park. 

Bagaimanapun, kekalahannya kepada Lacko merupakan penyingkiran sulungnya seawal pusingan pertama Terbuka Australia.

Ia juga merupakan penyingkiran paling awal bekas pemain nombor tiga dunia itu dalam Grand Slam sejak Terbuka Perancis pada 2011.

Raonic melakukan 36 servis ace ke atas Lacko, namun masih belum mampu untuk menyekat kemaraan pemain nombor 86 dunia dari Slovakia itu. 

Lacko pula melakukan ace sebanyak 65 kali bagi mengakhiri permainan itu dalam tempoh tiga jam 23 minit.

Sementara itu,  Maria Sharapova yang kembali mewarnai Terbuka Australia, mengatasi Tatjana Maria dari Jerman, 6-1 6-4.

Sharapova, yang pernah menjuarai lima gelaran utama, kembali beraksi di Australia sejak dia gagal ujian doping dalam aksi Grand Slam itu pada 2016. 

Advertisement

Must Watch Video