Kegagalan skuad hoki lelaki negara menepati janji untuk merangkul pingat emas Sukan Asia Hangzhou dibayar dengan harga mahal susulan penyingkiran daripada Program Road to Gold (RTG).

Keputusan drastik dalam mesyuarat kali ketiga sejak Program RTG ditubuhkan pada Mac lalu itu -- turut melibatkan gandingan beregu campuran, Tan Kian Meng-Lai Pei Jing serta Goh Soon Huat-Shevon Lai ekoran kemerosotan prestasi kedua dua gandingan itu.

Tiada niat untuk menghukum -- sebaliknya mahu memberikan tumpuan khusus buat atlet yang memiliki prospek menyumbang pingat di Sukan Olimpik 2024 dan 2028.

Itu pendirian barisan panel jawatankuasa RTG untuk mengugurkan dua wakil beregu campuran serta skuad kendalian Arul Selvaraj susulan aksi di bawah prestrasi sebenar di temasya utama.

Berdasarkan kemaskini ranking terbaru, Kian Meng-Pei Jing jatuh ke tangga ke-23 dalam senarai kelayakan Sukan Olimpik manakala Soon Huat-Shevon pula di kedudukan ke-17.

"Penyenaraian pasukan hoki negara dibuat selepas mereka menduduki ranking kesembilan dunia, namun kini ranking mereka telah jatuh ke-12 dan gagal untuk memenangi pingat emas Sukan Asia, yang menawarkan kelayakan terus ke Paris.

"Jawatankuasa RTG bersetuju untuk menyenaraikan semula pasukan hoki negara, jika prestasi mereka melepasi jangkaan dan layak ke Sukan Olimpik pada kejohanan kelayakan selepas ini, iaitu sama ada di Muscat, Oman (15-21 Jan) atau di Valencia, Sepanyol (13-21 Jan), tahun depan,” kata Penyelaras Program RTG, Datuk Stuart Ramalingam.

Sementara itu, pengurus pasukan skuad hoki lelaki negara, Datuk Mirnawan Nawawi, akur dengan kata sepakat yang dicapai sebulat suara itu -- namun dalam masa sama, Mirnawan mengharapkan penilaian terhadap sukan berpasukan seperti hoki diberikan lebih masa untuk bukti kewibawaan -- tidak seperti sukan persendirian yang dinilai dalam tempoh yang singkat.