Skip to main content

Sukan Lain

Los Angeles 2028: Kehadiran skuasy di pentas Olimpik bakal beri impak -- Gina Kennedy

Ikuti perkembangan sukan terkini di saluran WhatsApp Astro Arena

2_68166705.jpg
Semangat Gina Kennedy kembali membara susulan pengumuman bahawa sukan skuasy akhirnya akan membuat penampilan sulung di Sukan Olimpik di Los Angeles 2028.

Skuasy telah diketepikan oleh Jawatankuasa Olimpik Antarabangsa pada tiga temasya yang lalu, manakala komuniti sukan itu bertindak balas dengan rasa tidak percaya apabila diabaikan memihak kepada sukan breakdance untuk Paris 2024.

Tetapi IOC semalam memberikan lampu hijau cadangan untuk sukan skuasy -- bersama kriket, lacrosse, bola sepak bendera dan besbol/bola lisut -- untuk dimasukkan ke dalam jadual Olimpik di Los Angeles dalam masa lima tahun.

Kennedy, pemain nombor satu wanita Britain, telah lama berputus asa menunggu keputusan yang akhirnya tiba, aspirasi pemain berusia 26 tahun itu telah mendapat sambutan yang menggalakkan.

Dia memberitahu agensi berita PA, “Ia benar-benar luar biasa. Apabila ada khabar angin yang bertiup kencang minggu lepas, saya benar-benar terkejut, saya langsung tidak tahu skuasy sedang dipertimbangkan.

“Saya tidak mahu meletakkan harapan saya setelah berada dalam kedudukan itu sebelum ini. Untuk bangun hari ini dan melihat bahawa ia disahkan adalah mimpi yang menjadi kenyataan. Saya masih tidak percaya kerana ia datang entah dari mana.

"Saya tidak dapat menghapuskan senyuman dari wajah saya, ia adalah kejutan terbaik yang saya boleh minta. Ia adalah masa yang sangat menarik, ini boleh mengubah permainan untuk kami dari segi pendedahan dan segala-galanya

“Semua matlamat saya akan berubah sepenuhnya sekarang kerana Sukan Olimpik dalam masa lima tahun akan menjadi matlamat nombor satu. Saya akan melakukan apa yang saya boleh untuk memastikan badan saya dalam bentuk terbaik."
 
 

Advertisement

Must Watch Video