Skip to main content

Badminton

Kejohanan Dunia BWF: Langkah Leong Jun Hao di Paris terhenti

Ikuti perkembangan sukan terkini di saluran WhatsApp Astro Arena

leong.jpg
Perseorangan lelaki negara, Leong Jun Hao, terpaksa akur langkahnya terhenti dalam pusingan 32 Kejohanan Badminton Dunia BWF 2025 selepas tewas kepada lawan dari Jepun, Kenta Nishimoto, sebentar tadi.

Perlawanan yang berlangsung selama 1 jam 29 minit itu berpihak kepada wakil Jepun menerusi aksi rubber set, 21-17,13-21,23-25, yang berlangsung sengit di Arena Adidas, Paris.

Kedua-dua pemain perseorangan saling berkejaran mata hingga terikat 8-8, namun Jun Hao mula mempamerkan aksi yang lebih kemas untuk menamatkan permainan dengan kemenangan 21-17 dalam set pertama.


 


Begitupun, wakil Jepun yang merupakan pilihan ke-14 kejohanan itu kembali mendapatkan momentum dengan kerap kali menjerat wakil negara dengan permainan dihadapan jarring untuk menang 21-13.

Jun Hao yang berada di ranking ke-25 dunia itu bermula baik dalam set penentuan apabilan mendahului 5-0, namun kerap melakukan kesilapan mudah memberikan Nishimoto kelebihan bangkit dalam aksi yang sengit sekali gus tewas 23-15. 
Redoxon

Kesihatan, Kekuatan Untuk Terus Melangkah

Macam atlet yang sentiasa bangkit, kita pun perlukan imuniti kuat. Redoxon bantu jaga ketahanan badan setiap hari.


Jaga Diri Dengan Redoxon

Advertisement

Must Watch Video