Ng Tze Yong mempunyai kurang dari dua hari untuk menyambut Tahun Baru Cina ini sambil pemain badminton itu tidak sabar-sabar untuk beraksi dalam Kejohanan Berpasukan Badminton Asia (BATC) yang akan datang selepas hanya bermain selama 13 minit tahun ini.

Pemain perseorangan lelaki negara itu kembali ke kampung halamannya di Johor hari ini dan akan kembali keesokan harinya untuk mempersiapkan diri menghadapi kejuaraan berpasukan Asia minggu depan.

Dia mengimpikan untuk kembali ke tanah air walaupun untuk seketika tetapi selepas itu ia akan kembali beraksi untuk mengembalikan kempen tahun ini di landasan tepat.

“Walaupun saya dapat pulang ke rumah untuk seketika, itu tidak mengapa. Saya diberi cuti sehari setengah sebelum pulang ke Kuala Lumpur pada hari esoknya.
“Namun, tidak mengapa kerana saya sudah bersedia untuk bermain dalam BATC. Saya jarang beraksi tahun ini gara-gara kecederaan. Saya mahu menggunakan kejohanan ini untuk berasakan bahang saingan.

“Dalam edisi sebelum ini, negara lain tidak menghantar pasukan terkuat mereka. Tetapi tahun ini saya perhatikan semua pasukan menghantar skuad yang kuat termasuk kami. Kami akan memberikan perlawanan yang terbaik,” katanya.

Tze Yong hanya bermain selama 13 minit sebelum terpaksa menarik diri ketika menentang pemain Jepun Koki Watanabe dalam pusingan pertama Terbuka Malaysia akibat kecederaan belakang.

Lantas, pemain nombor 15 dunia tersebut berhasrat menggunakan kesempatan untuk mengembalikan kecergasannya sebelum mengharungi dalam Jelajah Dunia bagi kelayakan ke Sukan Olimpik Paris.

Dalam edisi 2022, Tze yong membantu pasukan lelaki menjulang kejuaraan apabila menewaskan Indonesia dalam final.

Kali ini, pasukan lelaki juga mempertaruhkan barisan ampuh menerusi kelibat Lee Zii Jia, Leong Jun Hao dan Eogene Ewe dalam perseorangan lelaki.

Malaysia dijangka melepasi halangan Taiwan, Kazakhstan dan Brunei di peringkat kumpulan untuk ke suku akhir.