Marcus Hang dan Low Zi Yu muncul peserta paling menonjol dalam pusingan akhir Kejohanan Badminton Remaja Allianz (AJBC) di yang melabuhkan diri di Stadium Juara, Bukit Kiara, hari ini.

Marcus yang merupakan pelajar lelaki Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Tanah Puteh, Pahang sementara Zi Yu mewakili bahagian wanita SMJK Seg Hwa masing-masing membawa pulang dua gelaran menerusi acara perseorangan dan beregu B-13.

Kategori B-15 pula menampilkan pemenang berbeza dengan Tiew Yi Cheng memenangi perseorangan lelaki, Damien Ling-Ethan Oh (beregu lelaki), Nur Aina Maisarah (perseorangan wanita) dan Giovanna Koay-Lee Joinne (beregu wanita).

Seramai 2,600 mengikuti edisi kedua ini yang dianjurkan di beberapa lokasi berbeza sejak Julai lalu sebelum pusingan akhir diadakan selama empat hari.

"Memandangkan AJBC tidak mengenakan yuran penyertaan, jadi ramai yang mampu bersaing dan membolehkan bakat baru dikenal pasti.
"Dalam tempoh dua tahun, AJBC telah menjadi platform penting untuk pemain muda membuktikan diri.

"Saingan tahun ini lebih sengit berbanding tahun lepas dan ia mempamerkan kualiti pemain muda yang kita ada di Malaysia.

"Kumpulan pemain yang lebih besar menandakan objektif kami untuk mencungkil permata tersembunyi di setiap sudut negara."