'Kemampuan sebenar sudah dibuktikan di aksi separuh akhir', kekecewaan jelas dilihat di wajah pengarah kejurulatihan beregu Akademi Badminton Malaysia (ABM), Rexy Mainaky, melihat kepada komen negatif terhadap gandingan beregu lelaki negara, Aaron Chia-Soh Wooi Yik.

Selepas kekalahan di aksi final kejohanan Terbuka China, Aaron-Wooi Yik, menerima kecaman susulan prestasi hambar dan tewas mudah kepada wakil tuan rumah, Liang Weikeng-Wang Chang dengan keputusan 21-12, 21-14.

Aksi tidak bermaya yang dipamerkan di pentas akhir jauh jika dibandingkan dengan persembahan ditampilkan ketika separuh akhir apabila gandingan itu berjaya membenam juara dunia, Kang Min-hyuk dan Seo Seung-jae berpunca daripada Wooi Yik mengalami demam panas lewat malam sebelum hari penentuan gelaran juara.

Namun bagi Rexy, kejayaan di aksi separuh akhir cukup untuk menjelaskan kualiti gandingan itu dan percaya mereka akan memenangi gelaran juara sulung Jelajah Dunia BWF.

"Secara keseluruhan, prestasi Aaron-Wooi Yik telah menampilkan peningkatan sejak kebelakangan ini," kata Rexy menerusi Nadi Arena.

"Wooi Yik mengalami masalah kesihatan pada malam sebelum aksi final, namun dia telah memberikan yang terbaik.

"Kami tidak boleh mengalah kesalahan ini terletak kepada mereka, saya percaya mereka telah memberikan yang terbaik. Menang atau kalah, saya mengetahui mereka telah memastikan prestasi yang terbaik setiap kali beraksi di gelanggang."

Buat bekas pemain beregu lelaki negara, Tan Boon Heong, dia turut berpesan bahawa ia lebih baik untuk memberi kata-kata semangat buat gandingan itu daripada terus tumpu pada kekurangan.

"Jika dia memilih tidak beraksi final bagaimana? Sekurang-kurangnya wakil negara telah turun memberikan yang termampu. Yang penting, mereka telah cuba berusaha demi negara. Saya percaya sokongan harus diberikan berbanding kritikan, masih terdapat banyak kejohanan dan mereka masih lagi berpeluang menghasilkan keputusan yang baik," kata Boon Heong.