Skip to main content

Bola Sepak

Poland tambah masalah skuad Jerman bimbingan Hansi Flick

Ikuti perkembangan sukan terkini di saluran WhatsApp Astro Arena

germany.jpg
Tuan rumah Euro 2024, Jerman tewas 1-0 kepada Poland dalam aksi persahabatan di Warsaw awal pagi tadi, dengan jaringan Jakub Kiwor menambah tekanan buat jurulatih, Hansi Flick.

Ia merupakan kemenangan kedua Poland ke atas negara jiran mereka itu dalam 22 perlawanan sejak tahun 1933, dan menyaksikan Jerman tanpa sebarang kemenangan dalam empat perlawanan sejak saingan Piala Dunia di Qatar.

Kiwor menanduk masuk gol dalam separuh masa pertama untuk memberikan pendahuluan buat pasukannya ke atas skuad Jerman yang berdepan masalah ketika bertahan, menambah masalah buat Flick menjelang saingan Kejuaraan Eropah di laman sendiri.

Walaupun 'keputusan yang sangat mengecewakan', Flick berkata pihaknya mempunyai masa untuk membetulkan keadaan.

"Kami sedang dalam proses dan kami sedang mencuba sesuatu," jelas Flick. 

"Perjalanan masih jauh untuk kami sampai ke sana."

"Jun tahun depan, kami akan mempunyai pasukan yang berfungsi bersama."

Kapten Poland, Robert Lewandowski, yang memenangi Liga Juara-Juara bersama Bayern Munich di bawah bimbingan Flick pada 2020, berkata, "Ia bukanlah perlawanan yangsempurna. Kami cuba sedaya upaya untuk menyukarkan Jerman dalam perlawanan ini."

Advertisement

Must Watch Video