LIGA SUPER MSIA
Liga Super: Empat gol Ayron del Valle warnai pesta gol Selangor di Kota Bharu
SELANGOR FC 11 KELANTAN FC 2
Selangor FC bangkit daripada ketinggalan dua gol untuk membelasah Kelantan FC 11-2 dalam perlawanan Liga Super di Kota Bharu sebentar tadi.
Kelantan, yang turut dibelasah Johor Darul Ta'zim FC (JDT) 10-0 dalam perlawanan kedua pusingan 16 Piala Malaysia di Iskandar Puteri pada Sabtu lalu, hampir mencipta kejutan apabila menghasilkan dua gol dalam tempoh 13 minit, masing-masing hasil sepakan penalti Natanael Siringoringo pada minit kelima dan jaringan Fazrul Amir Zaman pada minit ke-13.
Iklan
Bagaimanapun, ia hanya permulaan kepada satu lagi episod duka buat The Red Warriors apabila Selangor bangkit menyumbat 11 gol dengan dua penyerang import, Ayron del Valle dan Richmond Boakye, muncul pemain paling cemerlang buat The Red Giants.
Ayron menyumbang empat gol pada minit ke-41, 44, 63 dan 87 sambil Boakye pula menyumbat hatrik dengan jaringannya pada minit ke-48, 78 dan 86.
Pemain kebangsaan yang baru selesai menjalani penggantungan sebulan, Faisal Halim, turut menandakan kepulangannya dengan jaringan berganda pada minit ke-50 dan 53 manakala Yohandry Orozco (m-28) dan Sharul Nazeem Zulpakar (m-32) turut menemui sasaran.
Kemenangan besar itu sudah pastu memacu kedudukan Ayron dalam perebutan Anugerah Kasut Emas Liga Super musim ini, di mana dia kini jauh mendahului pencabar lain dengan mengumpulkan 21 gol diikuti dua penyerang JDT, Fernando Forestieri (17) dan Bergson da Silva (15).
Must-Watch Video