Pengendali Manchester United, Erik ten Hag, berkata Alejandro Garnacho tidak seharusnya dibandingkan dengan Wayne Rooney atau Cristiano Ronaldo selepas jaringan menakjubkannya membantu kemenangan 3-0 ke atas Everton.

Bintang muda Garnacho membuatkan penonton di Goodison Park terkesima selepas hanya tiga minit dengan sepakan gunting yang dilihat mampu menjadi pilihan gol terbaik musim ini.


Bekas bintang United, Rooney dan Ronaldo kedua-duanya turut pernah menjaringkan gol yang sama dalam karier mereka, namun Ten Hag menegaskan terlalu awal untuk meletakkan pemain berusia 19 tahun Garnacho dalam kalangan yang sama.

Ten Hag, yang menjaringkan pasukannya memastikan tiga mata penuh menerusi gol yang disempurnakan oleh Marcus Rashford dan Anthony Martial dalam separuh masa kedua, berkata, “Jangan bandingkan mereka, saya rasa ia tidak betul.

“Mereka semua mempunyai identiti mereka sendiri, tetapi untuk Garnacho pergi ke arah itu, dia mempunyai banyak perkara untuk datang, dia perlu bekerja keras.

“Anda perlu melakukannya secara konsisten dan setakat ini dia tidak melakukannya, tetapi dia pasti mempunyai potensi tinggi untuk melakukan beberapa perkara yang menakjubkan.

“Ini bukan kali pertama kami melihat ini, kami sudah sering melihat sekilas, tetapi jika anda mahu menjadi pemain seperti Rooney atau Ronaldo anda perlu menjaringkan 20-25 gol dalam Liga Perdana Inggeris setiap musim.

“Itu bukan mudah untuk diperoleh, anda perlu bekerja keras, anda perlu pergi ke kawasan yang menyakitkan. Jadi ada banyak yang akan datang. Tetapi potensi, dia ada.”

Ten Hag, yang pasukannya mencatatkan lima kemenangan daripada enam perlawanan liga utama untuk merapatkan jurang di puncak carta kepada enam mata, merasakan gol pembukaan Garnacho adalah lebih istimewa kerana pembentukan United.

Bekas pengurus Ajax itu menambah: “Ia adalah gol yang hebat dan musim ini masih terdapat banyak perlawanan untuk dimainkan, tetapi mungkin sudah menjadi gol musim ini.

“Tetapi bukan sahaja penamat, ia adalah jumlah keseluruhan dari belakang hingga ke penghujung, tetapi sudah tentu penamatnya luar biasa.”