Skip to main content

Bola Sepak

Anthony Elanga lengkapkan perpindahan sertai Newcastle

Ikuti perkembangan sukan terkini di saluran WhatsApp Astro Arena

elanga.jpg
Newcastle United telah melengkapkan pembelian pemain sayap Nottingham Forest, Anthony Elanga, dengan perjanjian jangka masa panjang.

Elanga, yang memainkan peranan utama untuk pasukan kendalian Nuno Espirito Santo musim lalu, telah menyertai Magpies dengan bayaran perpindahan GBP55 juta (RM316 juta) yang dilaporkan.

Pemain berusia 23 tahun itu mencatatkan 17 penglibatan gol (enam gol, 11 bantuan) untuk Forest dalam Liga Perdana Inggeris pada 2024-25 apabila mereka menduduki tempat ketujuh dalam kedudukan.

Sememangnya, hanya Mohamed Salah (18) dan Jacob Murphy (12) mempunyai lebih banyak bantuan jaringan dalam EPL berbanding Elanga tahun lalu.

Ia juga merupakan assist terbanyak oleh pemain Forest dalam kempen penerbangan teratas sejak 1994-95, apabila Bryan Roy berjaya 11.

Elanga menyertai Forest pada 2023, membuat 82 penampilan dalam semua pertandingan untuk kelab itu, menjaringkan 11 gol dan memberikan 21 bantuan.

Sememangnya, sejak ketibaannya di City Ground, hanya Chris Wood (38) yang mempunyai lebih banyak penglibatan gol berbanding Elanga (31) dalam EPL untuk Forest.
 
 

Advertisement

Topik Berkaitan

Must Watch Video