Skip to main content

Bola Sepak

Euro 2024: Belanda berpeluang rangkul kejuaraan -- Matthijs De Ligt

Ikuti perkembangan sukan terkini di saluran WhatsApp Astro Arena

matthijs-de-ligt_1nkr7obvydqim17rg75v2wq1uo.png
Matthijs De Ligt percaya Belanda mempunyai setiap peluang untuk merangkul trofi antarabangsa pertama mereka sejak 1988 di Euro 2024.

De Ligt, yang akan beraksi dalam kejohanan utama ketiganya untuk Oranje di Jerman, tidak beraksi dalam empat perlawanan terakhir kempen kelayakan mereka kerana kecederaan.

Pemain berusia 24 tahun itu mengharungi satu lagi musim suram bersama Bayern Munich, membuat 22 penampilan dalam Bundesliga dan ditinggalkan di bangku simpanan ketika Belanda menyimpulkan persiapan mereka untuk pertandingan menentang Iceland awal minggu ini.

De Ligt telah membuat 45 penampilan untuk negaranya dan merupakan antara pemain yang lebih berpengalaman dalam barisan Ronald Koeman menuju ke kejohanan walaupun usianya sudah tua.

Bagaimanapun, De Ligt yakin kumpulan 26 pemain yang dipilih mempunyai lebih daripada cukup untuk menangani tekanan bola sepak kejohanan.

“Adalah bagus kami mempunyai ramai pemain di pasukan teratas di Eropah,” katanya menjelang aksi pembukaan Kumpulan D menentang Poland di Hamburg pada Ahad.

“Itu sangat penting untuk kejohanan seperti ini kerana ia bermakna kami mempunyai pengalaman yang diperlukan untuk menentang pemain terbaik setiap tiga hingga empat hari.

"Kami mempunyai banyak kualiti secara menyeluruh. Kami perlu menerimanya dari perlawanan demi perlawanan tetapi saya fikir kami pasti boleh pergi jauh."
 
 

Advertisement

Must Watch Video